Aagje Martens

Aagje Martens

Appeltaart van bladerdeeg met banketbakkersroom

Als kind was ik gek op bladerdeeg met banketbakkersroom en aardbeien. Met de Franse fruittaarten in het achterhoofd, is deze appeltaart ontstaan.

Deze taart heb ik samen met mijn moeder ontwikkeld en mag bij ons thuis niet ontbreken op een verjaardag, ik moet er zelfs meerdere van bakken. De taart is knapperige door het bladerdeeg, smeuïge door de room en fris door de appel, heerlijk!

Er is me eerder gevraagd om het recept van ‘onze taart’ op te schrijven. Tot nu toe is het er niet van gekomen. ‘Je bent zelf een taart’ was een goeie aanleiding om de lievelingstaart van de familie eens goed op papier te zetten.

 

 

Benodigdheden

– taartvorm 28 cm doorsnee
– strook bakpapier, ongeveer 6 cm breed. Hiermee kun je de taart makkelijk uit de vorm tillen.
– voorverwarmde oven, elektrisch 225, hete lucht 210, gasoven 5-6.

Bodem:
– 6 a 7 plakjes bladerdeeg

Banketbakkersroom:
– 2 ½ dl melk
– 2 eierdooiers
– 50 gram suiker
– 25 gram bloem

Garnering:
– 5 a 6 kleine Elstar appels
– kaneel

Gelei:
– 50 gram dik sap
– 50 gram water
– 15 gram suiker
– sap van een ½ citroen
– 6 gram aardappelmeel

 

Procedure

– haal het bladerdeeg uit de vriezer, leg deze op tafel uit en laat het ontdooien

Banketbakkersroom:
– breng de melk aan de kook in een steelpan
– klop intussen met een garde de eierdooiers met de suiker schuimig
– de bloem toevoegen en er door kloppen/roeren zodat je een dikkig schuimig glad mengsels krijgt. De suikerkorreltjes zijn nog niet helemaal opgelost
– giet al roerend de kokende melk erbij
– giet alles terug in de steelpan en laat dit al roerend 3 minuten zachtjes koken
– haal het van het fornuis. Roer af en toe tijdens het afkoelen om vel-vorming te voorkomen. De room is nu een stevige substantie geworden

Bodem:
– pak de taartvorm
– leg de strook bakpapier in de vorm, kruislings, zodat er aan beide zijden van de rand van de vorm een stukje uitsteekt
– bekleed de taartvorm geheel met bladerdeeg
– zet dit ongeveer 10 minuten in de oven. Het bladerdeeg wordt niet helemaal gaar en gaat lekker opbollen. Dit is niet erg

– schil intussen de appels en snij deze in partjes van 4 a 6 mm dik
– haal de taartbodem uit de oven
– verdeel de banketbakkersroom over de bodem en duw zachtjes het bladerdeeg weer plat
– steek de appelpartjes in de banketbakkersroom
– strooi er kaneel over
– zet het ± 40 minuten in de oven

Gelei:
– doe het dik-sap, water, citroen, suiker en aardappelmeel bij elkaar in een steelpannetje
– meng de ingrediënten goed, en breng het al roerend aan de kook
– kook net zolang totdat het dik is geworden. Ongeveer een minuut laten doorkoken geeft de goede substantie

– haal de taart uit de oven
– strijk met een kwast de gelei over de appels

 

Niet te lang laten staan! De taart is het lekkerst en krokantst al je hem snel op eet.